הפארק הלאומי טונגרירו הוא הפארק הלאומי הראשון שהוכרז בניו זילנד, והרביעי שהוכרז בעולם (ב-1887). ב-1990 הוא הוכר על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. הוא מורכב משלושה הרי געש פעילים (מדרום לצפון)- Mt. Ruapehu, Mt. Ngauruhoe, Mt. Tongariro.
מסלול הטונגרירו קרוסינג (Tongariro Crossing) הוא המסלול החד יומי המפורסם והפופולרי ביותר בניו זילנד. הנוף הדרמטי, האזור הגעשי, צבעי הבריכות וכמובן העובדה שהלוקיישן המפורסם ביותר משר הטבעות נמצא בו (Mt. Ngauruhoe), הופכים אותו למסלול חובה בכל טיול בניו זילנד. הוא מתחבר בחלק העיקרי שלו למסלול ה-Tongariro Circuit (מסלול בן 4 ימים), אחד מה-Great walks).
הפופולריות שלו היא גם עקב האכילס שלו, שכן כמות האנשים שנמצאת בו בכל זמן נתון והניסיון של ה-DOC ליצור סדר בכמות המבקרים מקשים מעט על הטיול בו. עם זאת, זהו אחד המסלולים המתגמלים, היפים והמסודרים ביותר באי.
חובה לברר את מזג האוויר בפארק לפני היציאה לטרק טונגרירו קרוסינג. בעקבות הגובה והפעילות הגעשית, מזג האוויר יכול להיות קיצוני ומסוכן מאוד. את התחזית המדויקת ניתן לברר ב-Metservice.com או במשרד ה-DOC ב- Whakapapa.
מיקום: הפארק הלאומי טונגרירו (Tongariro National Park) ממוקם במרכז האי הצפוני, דרומית לאגם טאופו. זהו אזור ייחודי בנוף הירוק של ניו זילנד. הרכס המכוסה שלג (ברוב עונות השנה) מתרומם מהמישור שמקיף אותו והצמחייה נמוכה, אפרורית ודלה יחסית. הפעילות הגעשית תחתיו אחראית בין היתר לנוף הדרמטי, לצבעים העזים של הברכות ולאדים הבוקעים ישירות מהאדמה. היישוב הקרוב ביותר לפארק הוא הכפר הקטנטן National Park (זו לא טעות, ככה קוראים לכפר), שממוקם מערבית לפארק על חיבור הכבישים 47 ו-4. אל תבנו על הכפר הזה יותר מדי מבחינת הצטיידות, עדיף לעשות את הקניות ב-Turangi אם אתם מגיעים מכיוון טאופו, או ב- Taumarunui אם אתם באים מכיוון המילטון או הטראנקי.
הגעה לטרק: בעקבות העומס על טרק טונגרירו קרוסינג, החליטו הרשויות שלא לאפשר לרכבים לחנות בחניונים שבנקודות ההתחלה והסיום של הטרק ליותר מארבע שעות, ככה שאם אתם מעוניינים להגיע עם רכב שלכם תצטרכו להשאיר את אחד החבר'ה מאחור. כמה חברות נותנות שירותי הסעה מיישובים באזור כמו National park, Taumarunui או ממרכז המבקרים ליד משרד ה-DOC של הטונגרירו ב-Whakapapa. העלות נעה בין 30-40 דולר לאדם, לכרטיס הלוך חזור. שימו לב לשעת היציאה של האוטובוס האחרון של החברה שאיתה אתם מגיעים. אם תפספסו את האוטובוס הזה, יהיה לכם קשה מאוד לחזור לרכב.
ההמלצה שלנו היא להתחיל את הטרק מהחלק הדרומי יותר (גישה דרך כביש עפר שיוצא מכביש 47. החניה נקראת Mangatepopo Car Park) ולסיים בצד הצפוני (גישה מכביש 46. Ketetahi Car Park). ההליכה מהכיוון הזה קלה יותר ולכן גם פופולארית יותר, וזו הדרך שאליה מובילות רוב ההסעות. אם תבחרו ללכת מצפון לדרום, מחכה לכם עלייה ארוכה ומתישה מיד בתחילת המסלול.
הטרק עצמו: כמו ששמו מרמז, טרק טונגרירו קרוסינג הוא בעצם חצייה של רכס ההרים טונגרירו. ההליכה מתחילה בעלייה מתונה ומסודרת עד לבסיס הרכס. קרוב לבסיס ניתן לסטות למפלי הסודה, שנמצאים במרחק של כמה מאות מטרים מהשביל ויהיה לכם קשה לפספס אותם. זו נקודה נחמדה להתרענן לפני העלייה. מכאן מתחילה עלייה תלולה אל האוכף שבין Mt. Ngauruhoe להר הטונגרירו. עם סיום העלייה תגיעו למישור מרשים כשמימינכם מתנשא Mt. Ngauruhoe. כאן המקום לציין שבשל החשיבות הדתית של ההר למאורים, הוסרו השבילים המובילים לפסגה שלו. מעריצי שר הטבעות שיחליטו לטפס בכל זאת (בניגוד להמלצות ה-DOC) צריכים להיות מוכנים לעלייה ארוכה, תלולה ומתישה, רובה עם שימוש בידיים, בשביל מסוכן, לא מתוחזק ולא מסומן.
לאחר עלייה נוספת תגיעו לתצפית משגעת על הצד המזרחי של פארק הטונגרירו ועל מכתש בגוונים עזים של אדום. מהפסגה הזו תתחילו גם לראות את אגמי האיזמרגד ואת האגם הכחול המפורסמים של הטונגרירו. מעבר לעמק תתחילו במגמת ירידה מתונה חזרה אל בסיס הרכס. הירידה יפהפייה וכוללת תצפית משוגעת על אגם טאופו לאורך רוב הדרך. החלק האחרון, באזור המיוער, מתיש מעט אך קצר יחסית.
Inside Tip: בחלק האחרון והמיוער, ספרו 3 גשרי עץ. אחרי שתעברו את השלישי אתם נמצאים כ-500 מטר מסוף המסלול.
טיפ נוסף: במידה ויש לכם יום נוסף באזור, מומלץ לעשות את המסלול ממרכז המבקרים (ב-Whakapapa) לאגמי טמה (Tama lakes) וחזור. זהו מסלול יפהפה, שייתן לכם, יחד עם הקרוסינג, לראות את רוב החלקים המעניינים של ה-Circuit. השאירו את הרכב ליד מרכז המבקרים וקבלו הוראות מה-DOC איך ללכת. שני האגמים, השוכנים בגובה רב למרגלות Mt. Ngauruhoe מצידו הדרומי, מרשימים מאוד ומאפשרים גם תצפית והליכה למרגלות הר רופאהו (Mt. Ruapehu), ההר השלישי ברכס שאותו כנראה לא תראו מהקרוסינג.
צילום: פלג זלצמן